Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Da li postoji nešto više osvježavajuće, tokom vrućih ljetnih dana, od pića od mente? Ovaj sirup će promijeniti način na koji pravite sok, mojito i više od toga. Menta, voda, šećer i limuntoz je sve što vam treba za ovaj nebeski napitak.

Višnjevača

 • Author: Balkan Lunch Box
 • Category: Piće

Ingredients

Scale
 • 3 šolje šećera
 • 4 šolje višanja
 • 1.5 šolja rakije
 • 1 tegla koja može primiti zapreminu od 7-8 šolja (približno)

Instructions

 1. Odstranite peteljke sa višanja. Odbacite one koje su oštećene i one koje sadrže crviće. Ostale operite. (Mogućnost: napravite čaj od odstranjenih peteljki tako što ćete ih ostaviti da se suše nekoliko dana.)
 2. Naslažite višnje i šećer u teglu. Počnite sa redom višanja koje ćete zasuti sa 4 pune supene kašike šećera. Ponavljajte ovo dok ne dođete do vrha tegle.
 3. Uspite rakiju u napunjenu teglu polako. Uspite onoliko rakije koliko može stati u teglu. Ovo može trajati nekoliko minuta. (Moja tegla prima oko 1.5 šolju nakon što je ispunjena sa višnjama i šećerom. Vaša će možda moći više.) ako vam ostane prostora dodajte još šećera po vrhu i zatvorite poklopcem.
 4. Teglu iznesite na mjesto izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti (ili negdje gdje ima dosta svjetla) oko 40 dana ili 6 sedmica.
 5. Svakih 4-5 dana uzmite kašiku sa dugačkom drškom i dobro promiješajte šećer i višnje. Odvrnite poklopac, izvadite nekoliko višanja sa vrha i promiješajte temeljito. Vratite višnje u teglu i zatvorite poklopac.
 6. Nakon 40 dana procijedite liker u staklenu bocu. Višnje zadržite za dezert.
 7. Poslužite višnjevaču uz dezert, kafu ili kao aperitiv.

Subscribe Via Email & Stay Connected!