Print
fig jam, dzem od smokava, fig marmalade, fig chutney

Domaći Džem od Smokava

 • Author: Balkan Lunch Box

Scale

Ingredients

 • 2 kg smokava (peteljke odrezane, smokve nasjeckane na četvrtine ili osmine)
 • 1 limun (samo sok)
 • 300 g šećera
 • 1 kesica vanilinog šećera (60 g, ili 1 čajna kašika ekstrakta)
 • 250 ml vode
 • 2 supene kašike ruma (ekstrakt)
 • (Opcionalno) 100 g oraha (sitno nasjeckanih)
 • (Opcionalno) 1/4 čajne kašike cimeta
 • (Opcionalno) 1/4 čajne kašike džumbira

Instructions

 1. U većoj zdjeli sastavite smokve i limunov sok. Promiješajte da bi se sok pravilno rasporedio. Prekrijte krpom i ostavite smokve da se mariniraju oko 45-60 minuta na sobnoj temperaturi.

 2. U većoj šerpi sastavite vodu, šećer i vanilu te pustite da voda proključa često miješajući drvenom kutljačom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promiješajte.

 3. Kuhajte na najnižoj temperaturi oko 45-50 minuta. Miješajte često i temeljito svake 3-4 minute. Uklonite pjenu koja se stvori na površini.

 4. Koristeći štapni mikser pažljivo izblendajte džem od smokava do željene gustine. Dodajte rum i temeljito promiješajte. (Opcionalno) Ako koristite orahe ili đumbir (cimet), dodajte sada.

 5. Kuhajte dodatnih 5 minta. Džem je gotov kada kutljačom možte ocrtati liniju na dnu šerpe, a džem se lagano rastavi, pa opet sastavi. 

 6. Zagrijte rernu na 200°C. Dvadesetak minuta prije nego džem bude gotov, dubinski očistite tegle u kojima ćete ga čuvati, pa ih dobro posušite krpom. Stavite ih u široku tepsiju pa u rernu oko 15 minuta da se sterilizuju.

 7. Pazeći da se ne opržite (stavite kuhinjske rukavice ili koristite debelu krpu), pažljivo prespite džem u telge. Svaku teglu napunite do vrha, pa manjom kašikom gurajte džem na dno da bi istisnuli mjehuriće koji se stvaraju. Ako može stati, dodajte još džema pa dobro zavrnite poklopac te okrenite svaku teglu naopako.

 8. Kada se tegle sa džemom ohlade, okrenite ih na pravu stranu i ostavite na hladno mjesto ili u frižider. Načete tegle čuvajte u frižideru. 


Notes

Uvijek, uvijek, uvijek koristite kuhinjske rukavice ili debelu kuhinjsku krpu kada dirate vrele tegle. 

Smokve treba da budu zrele (kora im lagano puca), ali ne i prezrele (kada je kora potpuno pukla I sok se cijedi iz njih) jer mogu biti kisele.

Ako dodajete cimet ili džumbir, birajte između jednog od to dvoje, ali ne stavljajte oboje u isto vrijeme. Ukus će biti prejak. Orahe možete koristiti u bilo kojem slučaju. 

Ako možete birati između plina i električne ringle, kuhajte džem na električnoj ringli da bi bolje kontrolisali jačinu toplote. 

Keywords: džem od smokava, smokve, marmelada, smokva

Subscribe Via Email & Stay Connected!