Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Slatko od Dunja


Description

Aromatično i ukusno, slatko od dunja se pravi tako što se oguljene dunje kuhaju u vodi sa šećerom da bi se dostigla savršena mekoća voća u gustoj agdi. Rezultat je divan dezert koji se usput može ostaviti i za zamnicu.


Ingredients

Scale

3 velike dunje (oko 1 kilogram)
320 mililitara vode
500 grama šećera
1 limun (samo sok)
(Opcionalno) 100 grama narezanih oraha


Instructions

  1. U veliki lonac stavite šećer, vodu i limunov sok.
  2. Jednu po jednu dunju ogulite i narežite na kockice. Da biste izbjegli da dunje potamne, stavljajte kockice u lonac čim ih narežete. Promiješajte da se sve poveže.
  3. Stavite na najjaču temperaturu dok ne prokuha, a zatim smanjite. Kuhajte 60-75 minuta.* Umjesto miješanja povremeno lagano protresite lonac.
  4. Kad se na površini sirupa počne stvarati pjena, uklonite je kašikom koliko možete.**
  5. 20-ak minuta prije završetka kuhanja zagrijte rernu na 200°C. Deterdžentom dobro operite tegle, isperite i osušite ih. (Ako ćete koristiti orahe, ovo je trenutak kad ih dodajete u sirup).
  6. Poredajte tegle na tepsiju i stavite je u rernu na 15 minuta. (Tako ćete ih sterilisati). Da provjerite je li slatko od dunja gotovo, kutljačom povucite liniju po dnu lonca. Sirup je spreman ako se lijepo razdvaja (trebao bi imati konzistenciju rjeđeg meda).
  7. Pažljivo napunite sterilisane tegle slatkom od dunja. Zatvorite tegle i prevrnite ih dok se ne ohlade.
  8. Služite uz kafu, vodu ili čaj.

Notes

*Više vjerujte svojoj kašiki, nego satu. Čim mognete povući crtu po dnu lonca, a da se slatko razdvaja, desert je gotov. Ako želite da slatko od dunja bude manje gusto, kuhajte kraće ili dodajte malo veću količinu vode nego što je u receptu.
**Cijelo vrijeme se stvaraju mjehurići. Uklonite koliko možete i ne brinite za ostatak.

Slatko od dunja u neotvorenim teglama može stajati nekoliko mjeseci, na tamnom, hladnom mjestu. Kad otvorite teglu, stavite je u frižider.