Print
bolja nego pavlova, spanski vjetar, španski vjetar, torta, dezert | balkanlunchbox.com

Španski Vjetar (Majdina Torta)

 • Author: Aida

Description

Torta španski vjetar se dobija kada koru sličnoj mekanim, hrskavim puslicama (i poznatoj Pavlova torti) pravljenoj od bijelanjaca i šećera spojimo sa kremastim filom od jaja sa šlagom.  Ako se odlučite naučiti dobro praviti bar jednu tortu u čitavom svom životu, neka to bude ova torta!


Scale

Ingredients

Kore:

 • 7 bjelanjaca
 • Prstohvat soli
 • 400 grama šećera (običnog)
 • 1 supena kašika ocata

Fil i premaz:

 • 3 kesice šlag kreme (oko 135 grama)
 • 450 mililitara mlijeka
 • 4 supene kašike brašna (običnog, bijelog)
 • 400 mililitara mlijeka
 • 7 žumanjaca
 • 150 grama šećera (običnog, bijelog)
 • 250 grama putera
 • 200 grama oraha (ili lješnjaka, samljevenih) plus još malo

Instructions

Kore:

 1. U (ne-plastičnu) zdjelu srednje veličine počnite miksati bjelanjca sa prstohvatom soli. Kada smjesa postane pjenasta – ili u fazi mekane gustoće – (laganije) dodajte šećer i nastavite sa miksanjem. Na kraju dodajte ocat i nastavite miksati dok ne dobijete tvrdu gustoću ili tkz. snijeg. (Da bi provjerili gustoću, okrenite zdjelu naopako. Sve treba da ostane u zdjeli.)
 2. Obložite tepsiju za pečenje (veličine otprilike 33x43cm) sa papirom za pečenje. (Opcionalno možete okrenuti tepsiju naopako i obložiti je papirom za pečenje.) Ostavljajući oko 3cm prostora između redova, iskoristite sastojke da bi napravili dva jednaka pravougaonika debljine otprilike 2cm.
 3. Pecite (odnosno sušite) 30 minuta na 150°C. Smanjite na 130°C i pecite/ sušite dodatnih 30 minuta. (U međuvremenu, pripremite fil i namaz.)
 4. Ostavite kore da se potpuno ohlade. Kada se ohladi, pažljivo razdvojite od papira za pečenje pazeći da se kore ne polome.*

Fil i namaz:

 1. U većoj zdjeli sastavite 450 mililitara mlijeka i kremu za šlag. Izmiksajte sastojke nekoliko minuta (ili dok ne budu mekane gustoće). Ostavite šlag u frižider da se ohladi.
 2. U zdjeli srednje veličine sastavite brašno sa 400 mililitara mlijeka i promiješajte kašikom. Prvo sastavite manje količine dok se brašno potpuno ne rastopi u mlijeku, i ono bude bez grudvica. Tek tada dodajte ostatak mlijeka i nastavite miješati dok se sve potpuno ne sjedini. Ostavite sa strane.
 3. Napravite ‘bain-marie.’ Napunite 1/3 veće šerpe vodom i pustite da proključa na najvišoj temperaturi. Smanjite na srednje i stavite manju šerpu (sa žumanjcima) u veću tako da dno manje dotiče vodu u većoj. Dodajte šećer i pažljivo počnite miksati sa mikserom. Miksajte nekoliko minuta.
 4. Kada se žumanjca i šećer sjedine, postanu svijetlo žuti, i počnu se odvajati od šerpe dodajte mlijeko i brašno iz koraka 2. Podignite temperaturu na najviše i nastavite miksati. Izmiksajte dok se sastojci ne sjedine i dobiju gustinu pudinga. Isključite ploču. Pažljivo odložite mikser i još pažljivije izvadite manju šerpicu iz veće i ostavite sa strane. Pustite da se ohladi desetak minuta.
 5. Dodajte puter u manju šerpicu i izmiksajte da bi se sastojci sjedinili. Ostavite da se hladi dodatnih 10 do 15 minuta. Na kraju dodajte šlag iz koraka 1, i drvenom kutljačom dobro izmješajte.
 6. Prepolovite smjesu i prebacite pola u drugu zdjelu. Ostavite 15 minuta u frižideru da se stegne (ova polovica je namaz).
 7. Dodajte orahe u drugu polovicu i promiješajte sa drvenom kutljačom. Ostavite 15 minuta u frižideru da se stegne (ova polovica je fil).

Sastavljanje kora, fila i namaza:

 1. Položite prvu koru na veću. Istresite sav fil na koru pa ga ravnomjerno rasporedite po vrhu. Lagano stavite drugu koru na prvu i fil. Istresite namaz preko nje i ravnomjerno ga namažite po vrhu i sa svih strana.
 2. (Opcionalno) Dekorišite sa nekoliko šaka mljevenih oraha.
 3. Ostavite tortu da se hladi i stegne u frižideru najmanje 2 do 4 sata, a najbolje je ostaviti preko noći.

Notes

Ako vam kora ne uspije, ili se sva raspe, pojedite je pa napravite novu.

Subscribe Via Email & Stay Connected!