Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
bolja nego pavlova, spanski vjetar, španski vjetar, torta, dezert | balkanlunchbox.com

Španski Vjetar (Majdina Torta)

 • Author: Aida

Description

Torta španski vjetar se dobija kada koru sličnoj mekanim, hrskavim puslicama (i poznatoj Pavlova torti) pravljenoj od bijelanjaca i šećera spojimo sa kremastim filom od jaja sa šlagom.  Ako se odlučite naučiti dobro praviti bar jednu tortu u čitavom svom životu, neka to bude ova torta!


Ingredients

Scale

Kore:

 • 7 bjelanjaca
 • Prstohvat soli
 • 400 grama šećera (običnog)
 • 1 supena kašika ocata

Fil i premaz:

 • 3 kesice šlag kreme (oko 135 grama)
 • 450 mililitara mlijeka
 • 4 supene kašike brašna (običnog, bijelog)
 • 400 mililitara mlijeka
 • 7 žumanjaca
 • 150 grama šećera (običnog, bijelog)
 • 250 grama putera
 • 200 grama oraha (ili lješnjaka, samljevenih) plus još malo

Instructions

Kore:

 1. U (ne-plastičnu) zdjelu srednje veličine počnite miksati bjelanjca sa prstohvatom soli. Kada smjesa postane pjenasta – ili u fazi mekane gustoće – (laganije) dodajte šećer i nastavite sa miksanjem. Na kraju dodajte ocat i nastavite miksati dok ne dobijete tvrdu gustoću ili tkz. snijeg. (Da bi provjerili gustoću, okrenite zdjelu naopako. Sve treba da ostane u zdjeli.)
 2. Obložite tepsiju za pečenje (veličine otprilike 33x43cm) sa papirom za pečenje. (Opcionalno možete okrenuti tepsiju naopako i obložiti je papirom za pečenje.) Ostavljajući oko 3cm prostora između redova, iskoristite sastojke da bi napravili dva jednaka pravougaonika debljine otprilike 2cm.
 3. Pecite (odnosno sušite) 30 minuta na 150°C. Smanjite na 130°C i pecite/ sušite dodatnih 30 minuta. (U međuvremenu, pripremite fil i namaz.)
 4. Ostavite kore da se potpuno ohlade. Kada se ohladi, pažljivo razdvojite od papira za pečenje pazeći da se kore ne polome.*

Fil i namaz:

 1. U većoj zdjeli sastavite 450 mililitara mlijeka i kremu za šlag. Izmiksajte sastojke nekoliko minuta (ili dok ne budu mekane gustoće). Ostavite šlag u frižider da se ohladi.
 2. U zdjeli srednje veličine sastavite brašno sa 400 mililitara mlijeka i promiješajte kašikom. Prvo sastavite manje količine dok se brašno potpuno ne rastopi u mlijeku, i ono bude bez grudvica. Tek tada dodajte ostatak mlijeka i nastavite miješati dok se sve potpuno ne sjedini. Ostavite sa strane.
 3. Napravite ‘bain-marie.’ Napunite 1/3 veće šerpe vodom i pustite da proključa na najvišoj temperaturi. Smanjite na srednje i stavite manju šerpu (sa žumanjcima) u veću tako da dno manje dotiče vodu u većoj. Dodajte šećer i pažljivo počnite miksati sa mikserom. Miksajte nekoliko minuta.
 4. Kada se žumanjca i šećer sjedine, postanu svijetlo žuti, i počnu se odvajati od šerpe dodajte mlijeko i brašno iz koraka 2. Podignite temperaturu na najviše i nastavite miksati. Izmiksajte dok se sastojci ne sjedine i dobiju gustinu pudinga. Isključite ploču. Pažljivo odložite mikser i još pažljivije izvadite manju šerpicu iz veće i ostavite sa strane. Pustite da se ohladi desetak minuta.
 5. Dodajte puter u manju šerpicu i izmiksajte da bi se sastojci sjedinili. Ostavite da se hladi dodatnih 10 do 15 minuta. Na kraju dodajte šlag iz koraka 1, i drvenom kutljačom dobro izmješajte.
 6. Prepolovite smjesu i prebacite pola u drugu zdjelu. Ostavite 15 minuta u frižideru da se stegne (ova polovica je namaz).
 7. Dodajte orahe u drugu polovicu i promiješajte sa drvenom kutljačom. Ostavite 15 minuta u frižideru da se stegne (ova polovica je fil).

Sastavljanje kora, fila i namaza:

 1. Položite prvu koru na veću. Istresite sav fil na koru pa ga ravnomjerno rasporedite po vrhu. Lagano stavite drugu koru na prvu i fil. Istresite namaz preko nje i ravnomjerno ga namažite po vrhu i sa svih strana.
 2. (Opcionalno) Dekorišite sa nekoliko šaka mljevenih oraha.
 3. Ostavite tortu da se hladi i stegne u frižideru najmanje 2 do 4 sata, a najbolje je ostaviti preko noći.

Notes

Ako vam kora ne uspije, ili se sva raspe, pojedite je pa napravite novu.

Subscribe Via Email & Stay Connected!