Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Teleća Koljenica


Description

Volim teletinu zimi, a ova teleća koljenica je često na našem stolu. Mekana, sočna prednja koljenica ima okus zrelog bijelog mesa koji ćete poželjeti jesti svaki dan.


Ingredients

Scale
 • 1 teleća koljenica od 1,5-3kg (duboko prorezana na 4-5 mjesta) 
 • (Opcionalno) 1-1,5 kilogram krompira (oguljen, narezan na ploške) i 4-5 većih mrkvi (oguljene, prepolovljene)

Marinada:

 • 56 čajnih kašika senfa
 • 34 čajnih kašika soli (ili vegete)
 • (Opcionalno) 2-3 čajne kašike bibera 
 • 120 mililitara ulja (za marinadu)
 • 120 mililitara ulja (za tepsiju) 

Instructions

 1. (Marinirajte meso noć prije.) Stavite koljenicu u dublju šerpu ili zdjelu. Dobro utrljajte senf sa svih strana, uključujući mjesta gdje je koljenica razrezana. Ponovite sa začinima i uljem. Prekrijte zdjelu sa providnom folijom i ostavite meso da prenoći u frižideru.
 2. Zagrijte rernu na 250°C (480°F).
 3. Sklonite providnu foliju i prebacite meso, zajedno sa marinadom koja je iscurila u zdjelu, u pouljenu tepsiju za pečenje. Prekrijte tepsiju sa aluminijskom folijom. Sa čačkalicom izbušite nekoliko rupica u foliji.
 4. Stavite tepsiju na srednju rešetku. Vrijeme pečenja zavisi od težine mesa. (Formula je 1 sat za 1 kilogram mesa, 2 sata za 2 kilograma, itd.)
 5. Na pola pečenja izvadite tepsiju iz rerne (brzo zatvorite rernu da se ne ohladi). Pažljivo skinite foliju i preokrenite meso u tepsiji. Pospite meso sa đusevima koji su se formirali na dnu tepsije. Prekrijte tepsiju folijom i vratite u rernu.
 6. Oko 15-20 minuta prije kraja pečenja skinite foliju i smanjite temperaturu na 200°C (390°F).
 7. Kad je meso gotovo prebacite ga na tanjir za serviranje i pričekajte petnaestak minuta prije nego izrežete meso. (Opcionalno) Ako pravite krompir i mrkvu sa mesom ubacite ih kada skinete foliju (korak 6), te ih pecite dodatnih dvadesetak minuta pošto izvadite meso iz tepsije.
 8. Iskoristite đuseve koji su se formirali u tepsiji kao umak preko priloga.

Notes

Ostatke mesa ostavite u frižideru. Teletina je i ljepša sljedeći dan, kad se malo posoli.

Obratite pažnju na težinu vaše koljenice jer ona određuje koliko će da se peče.

Marinirajte meso noć prije.

Subscribe Via Email & Stay Connected!