Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon
Sok od zove je okrepljujući, osvježavajući, domaći napitak od cvjetova istoimene biljke.

Zova, Sok od Zove

 • Author: Balkan Lunch Box
 • Category: Pice

Scale

Ingredients

 • 40 do 50 velikih cvjetova zove
 • 16 šolja vode
 • 16 šolja šećera
 • 2 do 3 supene kašike limuntosa
 • 1 limun

Instructions

 1. Cvjetove zove (svaki je otprilike veličine šake ) ubacite u veliku zdjelu i zalijte sa 16 čaša vode. Ostavite tako 24h.
 2. Narednog dana dodajte 16 čaša šećera i jednu supenu kašiku limuntosa u cvjetove sa vodom. Ostavite 24h, ali dobro promiješajte par puta u toku dana.
 3. Trećeg dana sok iscijedite kroz cjediljku u drugu posudu. Cvjetove zove jako stisnite da iz njih iscjedite svu tekućinu. Bacite iskorištene cvjetove, dodajte preostali limuntos, i iscjeđeni limun u sirup. (Ovdje možete probati sirup da vidite da li je omjer kiselosti i šećera po vašem ukusu. Na osnovu toga, odlučite koliko limuntosa i limunovog soka da dodate.) Izmiješajte dobro i pustite da odstoji oko jedan sat.
 4. Ugrijte rernu na 150C, operite 4, 5 staklenih boca (svaka od 1 litar ili 4 šolje zapremine) u vodi sa detrdžentom. Isperite dobro i posušite. Položite ih na pleh i ubacite u rernu da se dobro osuše oko 15 min. Tako ćete ih ujedno i sterilisati.
 5. Pažljivo izvadite boce iz rerne, i uspite sirup iz posude u njih dok su još zagrijane. Ovo će biti drugi put da presipate sirup pa ovaj put koristite gazu (ili cjediljku za čaj) za presipanje.
 6. Ostavite boce na hladnom mjestu. Sok može trajati do nekoliko nedjelja ako ga držite na hladnom mjestu (ili frižideru).
 7. Kad ga želite poslužiti u čaši sipajte 2 do 3 supene kašike sirupa i zalijte mineralnom ili običnom vodom.

Notes

Ako želite manju količinu sirupa, sastojke prepolovite. Proces ostaje isti.

Subscribe Via Email & Stay Connected!